Interview Tree of Life

tree of life paulineHoe ontstond het idee om met Tree of Life te beginnen?

Mijn hele leven ben ik al bezig met het zoeken naar een manier om deze aarde levensvatbaar en de wereld eerlijker te maken. In 2000 ben ik tussen 25.000 vergeten vluchtelingen en ontheemden gaan werken om ze in hun eigen omgeving (Togo, West-Afrika) een nieuwe toekomst te helpen vinden. In samenwerking met de Togolese overheid en de bevolking daar is het gelukt om een hopeloze toestand om te keren in een gezonde, vreedzame en vruchtbare situatie. Tijdens het ploeteren in de rode modder kon ik af en toe behoorlijk gefrustreerd raken over degenen die maar bleven roepen dat het allemaal niet kon. Terwijl ik met (half)dode kindjes in mijn armen probeerde de situatie om te keren, stonden Europeanen en allerlei organisaties die betaald worden om mensen te beschermen, meewarig naar me te kijken alsof ik gek was. Waarschijnlijk omdat ik mijn carrière, mijn comfortabele leventje en mijn spaarcentjes had opgegeven om het te kunnen doen. Het was de beste investering ooit.

Tijdens de zwaarste momenten beloofde ik mezelf om nooit meer te accepteren dat mensen een ander de rekening van hun onvermogen laten betalen. Kort gezegd: een kindje in een kamp in Darfur hoort niet het slachtoffer te zijn van het feit dat wij niet willen nadenken over waar de grondstoffen voor ons volgende mobieltje vandaan komen. Een puber in Nederland hoeft niet het slachtoffer te worden van het feit dat wij ons comfortabele leventje niet willen opgeven of niet ‘lastig gevallen’ willen worden met bewuste keuzes. Ik ging dus nooit meer de woorden ‘het kan niet’ accepteren, want wat volgens velen niet kon in de hel van Togo bleek wel te kunnen. Met minimale middelen en door een tutje uit een dorpje genaamd Langbroek. Niet door een grote organisatie, maar gewoon iemand die met al haar eigen onvermogen “ja” zei. In 2013 ontstond daarom de Stichting Het Kan Wel! met als doel: bewustwording van burgers, organisaties en bedrijven. Alleen wilde niemand horen dat we ergens verantwoordelijk voor zijn met z’n allen.

Het uiteindelijke idee ontstond dus na een eindeloze zoektocht voor Stichting Het Kan Wel! naar een manier om mensen te laten zien dat we in een geglobaliseerde wereld alleen kunnen overleven als we ons verantwoordelijk voelen voor onze keuzes. Dat is een moeilijk verhaal. Ik was dus blij toen mijn vrienden in Togo me vroegen om hen te helpen bij het bestrijden van de woestijnvorming door o.a. het herstellen van de bossen. Ik was er al achter gekomen dat mensen best willen helpen, maar vanuit de gedachte dat ze ook echt een verschil kunnen maken. Doordat iedereen wordt overspoeld met ellende zien mensen geen uitweg meer en dat maakt mensen machteloos, verdrietig en negatief. Dit project wil mensen een kans geven met een kleine simpele daad weer actief te worden t.o.v. grote wereldproblemen. Wereldproblemen zijn in een geglobaliseerde wereld waar wij niet meer zonder koffie of thee uit het verre buitenland kunnen leven, ook onze problemen. Luchtvervuiling en klimaatverandering hebben geen paspoort en kunnen niet worden tegengehouden door de douane. Binnen vijf tot tien jaar zitten onze kids met problemen waar iedereen medeverantwoordelijk voor is, behalve zij.

Wat doe je precies met Tree of Life?

Stichting Het Kan Wel! geeft door het verkopen van een boom van € 5,00 die geplant gaat worden in Togo, West Afrika, iedereen een kans om op een vrolijke, positieve manier bij te dragen aan een betere wereld. Het project is behoorlijk veelomvattend voor dat bedrag.

Even in een ‘kort’ riedeltje achter elkaar: Mensen worden geïnformeerd over de situatie in de wereld tijdens het verkopen van het boompje (altijd vrolijk), ze krijgen direct te horen dat hun bijdrage wel degelijk iets uit gaat maken, een aantal mensen wordt hier heel blij van (goed voor de vibes) het boompje wordt geplant in Togo door lokale jongeren die les krijgen in natuurbeheer en globalisatieproblemen, op termijn gaan we natuurclubs opzetten, zodat steeds meer jongeren in Togo begrijpen hoe belangrijk bossen wel niet zijn, jongeren in Togo krijgen werkgelegenheid door het opzetten van kwekerijen en natuurbeheercoöps (in samenwerking met overheid), iedereen in Nederland die een of meer bomen heeft gefinancieerd krijgt na het planten (start in 2017) updates, waardoor mensen weer blij worden. Tree of Life biedt werk aan kleine zelfstandigen die begrijpen hoe het project werkt en zelf mee investeren, daardoor worden onnodige en dure uitgaven voorkomen. Als er meer dan 30.000 bomen per jaar verkocht worden, blijft er zelfs geld over voor steun aan partnerprojecten die zich inzetten om de oorzaken van een aantal wereldproblemen aan te pakken.

Bedrijven, scholen en organisaties kunnen door de steun aan dit project laten zien hoe duurzaam ze zijn en hoe belangrijk ze de toekomst vinden. Stichting Het Kan Wel! werkt graag samen met echte partners, waarmee een echt samenwerkingsband ontstaat. Hierdoor groeit de positieve houding in en rond het project enorm. Het project is nog geen jaar oud en mensen worden er echt blij van! Door alle projecten die mogelijk zijn via het planten van de Tree of Life worden meerdere klimaten verbeterd: het klimaat in de natuur en het klimaat tussen mensen – het klimaat in de breedste zin van het woord dus!

Wat is je doel?

Over een jaar honderdduizend bomen per jaar verkopen, waarvan een groot deel via maandabonnees. Maandinkomsten via abonnees of bedrijven die een deel van hun omzet doneren geven ons de stevige basis die we nodig hebben om onafhankelijk te kunnen werken. Particulieren en bedrijven ervan overtuigen dat we met z’n allen een mooiere toekomst kunnen scheppen. Het gebeurt al op kleine schaal, dus ik zie dat als realistisch. Dat we in januari de eerste kwekerij kunnen opstarten in Togo. Daarvoor hebben we op korte termijn 15.000 euro nodig, dus 3.000 bomen erbij voor 1 januari 2017. Een andere manier van transparantie invoeren, zodat mensen echt kunnen zien wat er gebeurt -financieel en praktisch.

Wat is je hoop?

Over een jaar iedere maand een middelbare school die een week actie voert om zoveel mogelijk informatie uit mij te persen en zoveel mogelijk bomen gesponsord te krijgen. Tweehonderdduizend bomen per jaar via een mix van maandabonnees, schoolacties en bedrijven die een blijvend partnerschap aangaan en het ‘merk’ Tree of life met trots dragen en uitdragen. Snel een manier vinden om mensen digitaal te verbinden aan het bos dat ze hebben geplant. En binnen tien jaar in Togo een netwerk van jongeren met kwekerijen en bossen die worden beschermd en de biodiversiteit terugbrengen. Daarnaast een netwerk van internationale clubs om deze vorm van natuurherstel te bevorderen.

Hoe kan de lezer bijdragen?

Particulieren kunnen los bomen bestellen als cadeau voor een bijzondere gelegenheid, een boom cadeau geven aan gasten bij een huwelijk of ander groot feest, een bos nalaten via een legaat of door bloemen bij een uitvaart te vervangen door bomen, ze kunnen maandabonnementen afsluiten voor zichzelf of hun kinderen. Groepen kunnen gezamenlijk bomen sparen om de kosten te drukken. Bedrijven die een duurzaam karakter hebben kunnen een partnerschap aangaan met Stichting Het Kan Wel! via het project Tree of life. Dit betekent dat er een partnerschap op maat wordt afgesproken, waarbij het bedrijf de positieve uitstraling krijgt die het boompje van Tree of life met zich meedraagt. Hechte en grote partnerschappen zoals die met Van Rooijen Catering en Rootz Kitchen geven recht op een eigen actiepagina met een teller om bij te houden hoeveel bomen er door de partner zijn gedoneerd. Bedrijven kunnen een event organiseren in het kader van ‘Create the Future’ en mij daar laten praten onder de titel: I live my life to the max! Who’s next? met als doel zoveel mogelijk bomen bij elkaar te vergaren t.b.v. een beter klimaat. Andere bedrijven kunnen hun duurzaamheid vergroten door Friend te worden met 1 tot 3 bomen per maand, sponsoring van een groot aantal bomen of met gratis ondersteuning/promotie. Scholen kunnen een actie starten, waarbij ze mij uitnodigen om een presentatie te geven, waarna ze hun best gaan doen om zoveel mogelijk bomen gesponsord te krijgen.